На українському ринку другий тиждень поспіль спостерігається зниження цін на моркву, що зумовлено декількома факторами, серед яких — відносно тепла погода.
Такі погодні умови негативно впливають на якість моркви, яка зберігається у сховищах, через що фермери намагаються якомога швидше реалізувати продукцію середньої та низької якості. Про цю ситуацію повідомили аналітики проєкту EastFruit.
Станом на 7 березня ціни на оптові партії моркви коливалися в межах 6-9 грн/кг ($0,16-0,24/кг), що на 12% менше, порівняно з кінцем попереднього тижня. Причиною такого падіння, за словами аграріїв, стало збільшення пропозиції моркви на ринку. Багато господарств, які до цього часу затримували продажі, зараз активно виставляють свою продукцію на реалізацію.
Цікаво, що на ринку залишається багато некондиційної моркви, що також спричиняє тиск на ціни, навіть у випадку високоякісної продукції. В цілому, ціни на моркву зараз на 76% нижчі, ніж були на початку березня минулого року.
Крім того, аналітики зауважили, що ціни на моркву в Україні в даний момент удвічі нижчі, ніж у Польщі, та майже вдвічі менші, ніж у Молдові. Це ставить українських виробників у вигідне положення з точки зору експортного потенціалу, проте підкреслює складнощі, з якими вони стикаються на внутрішньому ринку.
На Херсонщині з’являться нові індустріальні парки: підписано меморандум із бізнесом
Хто ловить браконьєрів, а хто перевіряє заводи: як не загубитися серед "екологічних контролерів" в Україні
"Возникло желание": Потап просит полуголую Настю Каменских не носить его трусы
Крохотный топик и идеальный пресс: звезда "Кухни" Катя Кузнецова порадовала стройными формами
Експерти попереджають, що якщо негативні тенденції продовжуватимуться, не виключено, що моркву в Україні можуть продавати за ще нижчими цінами, ніж це спостерігається у деяких східноєвропейських країнах.
Такий розвиток подій може мати як позитивні, так і негативні наслідки для місцевих виробників та економіки загалом. З одного боку, зниження цін робить продукцію доступнішою для споживачів, але з іншого — може підірвати фінансове становище фермерів, які вже і так зіштовхуються з викликами, пов’язаними з виробництвом та зберіганням продукції.