Це зміни торкнуться тих, хто отримує пенсійні виплати, які сьогодні обмежені рівнем у десять прожиткових мінімумів, як повідомляється на OBOZ.UA.

Зазначимо, що з початку січня прожитковий мінімум для цієї категорії громадян зросте з 2093 до 2361 гривні. Це означає, що мінімальна пенсія буде становити 2361 гривню, а максимальна – в десятиразовому розмірі від цієї суми.

Вже у березні 2024 року очікується індексація пенсій згідно з новими правилами, деталі яких поки не уточнені. Міністерство соціальної політики анонсувало, що вони будуть враховувати кількість відпрацьованих місяців та балів. Індексація пенсій традиційно відбувається у березні і потребує рішення Кабінету Міністрів під час військового стану.

Крім того, з квітня 2024 року очікується збільшення мінімальної зарплати до 8000 гривень, що також позначиться на пенсійних виплатах для тих, хто відпрацював достатньо стажу та досяг 65-річного віку. Мінімальний розмір гарантованої пенсії зросте до 3200 гривень для цієї категорії пенсіонерів.

Щодо розрахунку пенсій, середню заробітну плату за три роки множать на співвідношення до середнього заробітку пенсіонера. На сьогоднішній день пенсіонер, який отримував середню зарплату, може розраховувати на пенсійні виплати близько 29% від звичного доходу, що становить приблизно 4,5 тис. гривень. Водночас, особи з мінімальним офіційним доходом отримають пенсію у розмірі 2093 гривень. Для отримання пенсії в 10 тис. гривень необхідно мати офіційний дохід у 33,3 тис. гривень.

Популярні статті зараз

Микола Томенко назвав Ківалова символом "правової держави" та "доброчесної судової влади" в Україні

Екоінспекція Поліського округу стала майданчиком для діалогу у рамках  Всеукраїнської програми ментального здоров’я  Олени Зеленської

Будівельна мафія розквітла у столиці: хто стоїть за мільярдними схемами

Криза олійно-жирової галузі: чим загрожує українцям високий експорт соняшника

Показати ще

Середня пенсія для громадян, які вийшли на пенсію за віком, наразі становить 5230 гривень, а для тих, хто отримав пенсію за вислугою років – 9635 гривень. У цілому в Україні налічується 10 млн 539 тис. пенсіонерів, кількість яких зменшилася на 187 тис. осіб за рік. Значне скорочення кількості пенсіонерів спостерігалося вперше з початку повномасштабної війни. Зауважимо, що 2,7 млн пенсіонерів продовжують працювати і після виходу на заслужений відпочинок.