На валютному ринку України протягом цього року триватимуть коливання курсу долара, при цьому очікується зростання вартості американської валюти на кілька гривень до кінця 2024 року.

Про це йдеться у прогнозі відомого економічного експерта Дениса Безлюдька.

За його словами, Кабінет міністрів України прогнозує курс долара на рівні 41 грн до кінця року у песимістичному сценарії. Однак Безлюдько вважає, що реальна ситуація може виявитися не такою критичною, оскільки урядові прогнози зазвичай виявляються гіршими за фактичні показники.

Експерт прогнозує, що курс долара зросте, але лише на кілька гривень, і до кінця року сягне близько 40 грн. Також існує ймовірність, що курс може знизитися.

Безлюдько зазначає, що на стабілізацію гривні можуть вплинути декілька факторів, серед яких повернення валютної виручки, над чим зараз активно працює Національний банк України.

Популярні статті зараз

Гральний бізнес заганяють у тінь: замість податків та донатів – хабарі та відкати

Екоінспекція Поліського округу стала майданчиком для діалогу у рамках  Всеукраїнської програми ментального здоров’я  Олени Зеленської

Дихати все важче: українці не зможуть працювати без цього документа

Загальна мобілізація та повістки: усі українці отримають електронний код, тепер не сховатися

Показати ще

У 2023 році середньорічний курс долара становив 36,3 грн, а за підсумками 2024 року очікується, що він досягне 37,5 грн.

Станом на 6 березня курс долара на готівковому ринку України зріс: вартість при покупці становить 38,25 грн, при продажу – 38,65 грн. Національний банк України встановив офіційний курс на рівні 38,39 грн, що на 0,08 грн вище порівняно з попереднім показником.

Експерти зазначають, що на валютному ринку щоденні коливання курсу не мають становити стратегічної загрози для української економіки, проте важливо звернути увагу на поширення фальшивих купюр, що може негативно вплинути на фінансову безпеку громадян.