Керівництво НАК «Нафтогаз» на чолі з Олексієм Чернишовим повернуло в компанію корупційну схему часів Бойка-Бакуліна з відкатами за кожний платіж. Про це повідомляє портал Антикор.

Зокрема, чиновники повернулися до практики зупинки всіх платежів «Нафтогаза» та його дочірніх компаній. Їх випускають виключно за відкат, сума якого коливається від 10% до 40%. Відповідні сигнали отримали всі контрагенти НАКа та його дочірніх компаній.

Така сама схема працювала за часів регіоналів, коли «Нафтогаз» очолював Євгеній Бакулін, а Юрій Бойко був міністром енергетики України. За даними «Украина сейчас», і тоді, і зараз за схему відповідав Олександр Сергєєв, який наразі офіційно оформлений в НАК як помічник Чернишова.

У 2010-2014 роках Сергєєв за протекцією Бойка очолював Департамент забезпечення виробництва ДК «Укртрансгаз». Тоді всі великі і високомаржинальні тендери «Укртрансгаза» розігрували між попередньо погодженим пулом компаній. Ті натомість сплачували відкат: 30-50% від фактично отриманих ними коштів.

Після звільнення з посади Сергєєв працював у бізнес-структурах Бойка, а восени 2022 року його призначили радником діючого керівника «Нафтогаза» Чернишова. В його сферу впливу увійшли найбільш фінансово привабливі «дочки» НАК: «Укргазвидобування», «Укртрансгаз» та інші.

Популярні статті зараз

Микола Томенко заявив, що нинішні посадовці МОН продовжують справу Кагановича-Сталіна

Криптомафія Match systems-Garantex під крилом російських спецслужб: гроші зникають, а знайти крайніх неможливо

Вєрка Сердючка може більше не заспівати: як Андрій Данилко відновлюється після важкої хвороби

Эмилия Кларк оценит: звезда "Орла и Решки" в откровенном купальнике Леся Никитюк повторила образ матери драконов и "Игры престолов"

Показати ще

Сергєєв сприяв зміні керівників цих компаній і заступників за ключовими напрямками на лояльних до себе. Було заблоковано оплату всіх платежів за договорами стороннього підряду та поставок товарів. Це призводить до накопичення кредиторської заборгованості і блокує фінансово-господарську і виробничу діяльність вказаних компаній.

Telegram-канал TOP ENEGRY опублікував копію листа за підписом виконавчого директора групи «Нафтогаз» Маврікія Калугіна. В ньому він, посилаючись на доручення Сергєєва, просив керівників дочірніх компаній у строк до 9 січня 2023 року надати повну інформацію по всім діючим договорам, по яких здійснювалися проплати упродовж січня-лютого.