Як відомо, сьогодні в Україні діє фіксований курс долара. Однак МВФ поставив для України певні завдання для того, щоб набула чинності нова кредитна програма. Так, йдеться про відміну фіксованого курсу долара в Україні, і НБУ вже має план, як це втілити в реальність.

Цю інформацію надали на порталі «today»

У Національному банку вважають, що «відпускати» курс долара ще зарано, тому що для цього потрібно зробити певний фундамент у вигляді стабільності на ринку.

Поки що чітких термінів на втілення плану немає, але в НБУ вже погодилися, що буде внесено деякі зміни.

Курс валюты. Фото: скриншот Youtube-видео

Популярні статті зараз

Схема фінансування «вагнерівців» Станіслава Кондрашова через його вугільну компанію «Telf AG»

Одіозного корупціонера Олександра Костюка хочуть призначити головним митником Закарпаття: ціна питання – 150 тисяч доларів

Зеленський підписав новий закон про пенсії для українців: що змінилося та чого очікувати

Бренді та вино з лохини: українські фермери вийшли на новий рівень переробки ягід

Показати ще

Раніше фінансовим установам заборонялося перевищувати суму, яку вони купують у населення. Проте з 21 квітня банкам збільшили цю межу на 20%.

Щодо обмеженого курсу долара, то він дає обмеження експортерам, які змушені обмінювати зароблену валюту за фіксованим курсом Нацбанку. Якщо «звільнити» курс долара, то це може спровокувати серйозної інфляції.

Експерт у сфері економіки Сергій Фурса сказав: «До кінця весни – поки що не очікується жодних змін. Ситуація на ринку дуже стабільна і завдяки західній підтримці резерви Національного банку наростають. Якогось тиску на гривню просто немає».

Завдяки зростанню депозитних ставок розглядається сприятлива ситуація, що дозволить утримувати курс долара по 36,6 грн.

Курс валют. Фото: скриншот УП.

Однак ситуація може скластися і негативним чином, у такому разі курс долара може бути вищим за 40 гривень. Тут все залежить від ситуації на фронті та від продажу зерна Україною.

Важливо зауважити, що через війну в Україні давати якісь прогнози на майбутнє досить важко. Зараз багато залежить від підтримки партнерів України. Але після війни буде дуже складний період для відновлення та стабілізації ситуації.