В Україні станом на травень 2023 року кількість боржників досягла 8 млн, а приріст за час повномасштабної війни становив 8%, або 615 тисяч. На громадян найчастіше відкривають виконавчі провадження через борги за кредитами та невчасно сплачені штрафи за порушення ПДР.

Перебування в Єдиному реєстрі боржників означає низку санкцій. Наприклад:

  • людям блокують банківські рахунки та встановлюють обмеження на відкриття нових;
  • забороняють залишати територію України;
  • забороняють реєструвати угоди через нотаріусів тощо.

Плюс не варто забувати про наслідки для репутації та іміджу, оскільки дані у Реєстрі є публічними.

Зведена інформація Опендатабота сформувала загальну картину ситуації — випадки, через які українці найчастіше потрапляють до Реєстру боржників. Найбільша частка відкритих виконавчих проваджень в Україні (24,6%) – на стягнення коштів.

Оплата жилищно-коммунальных услуг. Фото: скриншот Youtube-видео

Популярні статті зараз

Міністр Руслан Стрілець розповів про забруднення річки Сейм на Сумщині

Юлія Тимошенко: Парламент має негайно ліквідувати колізію в законі про мобілізацію

Як гульбанить воєнком-олігарх Руслан Тригуб: з таким майном та владою почуває себе князьком

"Божественная Катюша": заезда "Кухни" Кузнецова восхитила снимком с райского отдыха, Анна Кошмал оценила

Показати ще

На другому місці – борги за несплату штрафів через порушення правил дорожнього руху. Виходить, що у 21,4% випадків громадяни не поспішають дотримуватись виписаних патрульною поліцією протоколів.

Що цікаво, кількість заборгованостей у категорії «стягнення коштів» зменшилася на 29% та загалом становить 18%. Мова якраз про борги за кредитами. Нагадаємо, з 9 травня почали знову накладати арешти на банківські рахунки, де сума заборгованості менша за 100 тисяч грн.

Натомість найбільший приріст випадків у категорії «адміністративні правопорушення». Кількість боргів після 24 лютого 2022 року зросла на 27%. Також побільшало заборгованостей за житлово-комунальні послуги — на 22%. І хоча влада намагається врегулювати питання комуналки під час війни, багато хто досі бореться із супутніми проблемами.

Які борги заборонили стягувати

Деякі боржники можуть не переживати через примусове стягнення коштів, оскільки Законом «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих особливостей організації примусового виконання судових рішень та рішень інших органів під час воєнного стану» заборонили відкривати деякі виконавчі провадження.

Йдеться про справи, відкриті на підставі кредитних договорів, що не засвідчені нотаріально. Інакше кажучи, банкам доведеться звертатися до суду через борги клієнта, якщо кредитний договір не засвідчив нотаріус. Це зробило процес стягнення боргів важчим, оскільки в Україні значну частину договорів із кредитів не узаконюють у нотаріуса, зокрема:

  • споживчі кредити;
  • кредитні ліміти на банківських картках;
  • розстрочку на якісь товари тощо.