Деяким українцям дозволять користуватися грошима, навіть якщо рахунки заблоковані на вимогу виконавчої служби. Відомо, що така можливість матиме мешканців Маріуполя на період дії воєнного стану. Про це йдеться у повідомленні на сайті Маріупольської міськради.

Зазначається, що грошима з заарештованих рахунків можуть скористатися фізичні особи-боржники.

"Тобто можливість здійснювати видаткові операції в одному банку в межах двох мінімальних розмірів зарплати на місяць", - зазначили у мерії.

Чому банки блокують карти українців

Справа в новому Законі, який зобов'язує фінансові установи блокувати рахунки своїх клієнтів, якщо мають борг до 100 тисяч гривень. При цьому українці із заарештованими рахунками дозволили скористатися сумою у розмірі двох мінімальних зарплат, а саме 13 400 гривень.

Для цього клієнтам потрібно:

Популярні статті зараз

Міністр Руслан Стрілець розповів про забруднення річки Сейм на Сумщині

Юлія Тимошенко: Парламент має негайно ліквідувати колізію в законі про мобілізацію

Як гульбанить воєнком-олігарх Руслан Тригуб: з таким майном та владою почуває себе князьком

Вот это гибкость: Тина Кароль показала необычную позу в постели, Дан Балан оценил бы

Показати ще
  • звернутися до виконавця з відповідною заявою;
  • виконавець у свою чергу повинен направити до банку ухвалу на зняття арешту на суму 13 400 грн за одним із рахунків клієнта.

З яких ще причин банк може заблокувати картку

Якщо з'явиться підозра в шахрайстві, через незрозумілі дії на карті або в програмі. Наприклад, у разі трьох неправильно введених PIN-кодів доступ до рахунку закриють.

Накласти обмеження на користування картками банк може, якщо протягом одного дня спостерігатиметься активне зняття готівки. Такі дії можуть бути застосовані у випадку, якщо картка клієнта була викрадена.

Як дізнатися борги

Ця інформація доступна в Єдиному реєстрі боржників. Для цього на сайті потрібно запровадити:

  • ПІБ
  • дату народження
  • Реєстраційний номер облікової картки платника податків.

Тут же можна отримати інформацію про орган виконавчої служби, засоби зв'язку та ПІБ державного виконавця, у якого знаходиться документ про вашу заборгованість.

Крім того, вказану інформацію можна перевірити у додатку «Дія». Для цього необхідно перейти до розділу «Виконавчі провадження».