Пенсіонери переселенці, які переїхали в інші області України, не отримали свої виплати мінімум за 1 місяць. У ПФУ розповіли, чи повернуть людям їхні кошти.

Вернет ли ПФУ долг для ВПЛ

Представниця ПФУ Людмила Гребеннікова розповіла, що це питання регулюється ухвалою Кабміну №365. У ньому зазначено, що орган, який здійснює соціальні виплати, призначає виплату з місяця, в якому надійшла заява ВПО.

Тобто пенсії, які не були виплачені у минулому, підраховуються в установі, яка здійснює виплати та надаються на умовах окремого порядку, який визначається урядом.

Пенсионные выплаты. Фото: скриншот Youtube-видео

Важливо! Відповідно до статті 46 Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», нараховані суми пенсії, які пенсіонер не отримав своєчасно, виплачуються за минулий час, але не більше ніж за три роки до дня звернення за отриманням пенсії. Ця норма не поширювалася на переселенців, тобто гроші за минулі періоди було заморожено.

Популярні статті зараз

Старлінки, дрони Mavic, EcoFlow, РЕБи та критична медицина: БФ молодіжної ініціативи «Надія» з гуманітарною місією на Запорізькому напрямку

Міністр Руслан Стрілець розповів про забруднення річки Сейм на Сумщині

Як зрадник став «волонтером»

"Божественная Катюша": заезда "Кухни" Кузнецова восхитила снимком с райского отдыха, Анна Кошмал оценила

Показати ще

Вона додала, що 10 листопада 2021 року було ухвалено постанову №1165. Отже, пенсійні виплати за минулий період здійснюються за окремою програмою, передбаченою у бюджеті ПФУ на відповідну мету, за рахунок коштів Держбюджету України на рік.

Перерасчет пенсионной выплаты. Фото: скриншот Youtube-видео

Частини українців знову проіндексують пенсії влітку

З 1 липня відбудеться індексація виплат для пенсіонерів, які вийшли на відпочинок за спеціальним законом. Йдеться про журналістів, науковців, чиновників тощо. Спеціальні закони перестали діяти на певні професії, наприклад журналістів. Вони тепер, як і всі, виходять на пенсію за загальними нормами.

Тобто 1 березня відбувається індексація пенсій для більшості українців (на 19,7%), а 1 липня для тих, хто вийшов на відпочинок за спеціальним законом, — індекс також 19,7%.

Розмір підвищення для кожного розраховуватиметься індивідуально, він може коливатися в межах 100-1000 гривень.