В Україні очікується зростання цін на хліб та борошно — виробники будуть змушені підвищити їхню вартість через різке подорожчання палива, яке гарантовано спричинить ланцюгову реакцію підвищення цін.

Ланцюгова реакція

Зазначимо, що вже з 1 липня в Україні повертають довоєнний ПДВ на пальне. На початку військового конфлікту його зменшили до 7%, проте тепер повертають 20% податку на додану вартість. Крім того, буде відновлено акциз на пальне. Все це разом призведе до різкого зростання цін на пальне. Так, згідно з прогнозами, вартість літра бензину зросте одразу на 12 грн, дизпаливо стане дорожчим на 8 грн, а скраплений газ додасть у ціні 3 грн. Таким чином, вартість літра бензину коливатиметься в межах 56-57 грн., а літр дизпалива коштуватиме 50-52 грн.

Все це, звичайно, ляже додатковим тягарем на собівартість усіх технологічних ланцюжків, у яких використовуються транспортні послуги, тобто фактично на все. У тому числі й на хліб.

Хлеб подорожает. Фото: скриншот Youtube-видео

«Цього місяця підстав суттєвих для подорожчання немає. Я ще раз хочу сказати: якщо буде підняття суттєво пально-мастильних матеріалів, тоді будемо змушені переглядати логістику, повинні переглядати цінову тоді політику. І буде подорожчання. Я прогнозую подорожчання від 7 до 10 відсотків», — заявив директор Хмельницького хлібозаводу Валентин Романенко.

Популярні статті зараз

Старлінки, дрони Mavic, EcoFlow, РЕБи та критична медицина: БФ молодіжної ініціативи «Надія» з гуманітарною місією на Запорізькому напрямку

"Ескулаб". Хронологія найгучнішого корпоративного конфлікту року

Криптобіржа WhiteBIT: як адепт "російського світу" Шенцев та його друг Володимир Носов відмивають криваві гроші та кидають українців

Огромная кость торчит: Волочкова обложилась цветами и сняла пуанты – зрелище жалкое, лучше б на шпагат села

Показати ще

При цьому українцям треба розуміти, що зросте в ціні не лише хліб. Інші продукти також дорожчатимуть. Зробить свій внесок у подорожчання продуктів також збільшення тарифів на електроенергію, адже вони ростуть не лише для населення, а й для підприємств.

Окрема велика проблема – знищення Каховського водосховища. Через часткове затоплення сільськогосподарських угідь, а також зруйновану систему зрошення очікується різке зменшення врожаю овочів, що також призведе до чергового витку цін на ринку.