В Україні існують різні надбавки, підвищення та доплати до пенсії, передбачені за певних підстав. Однією з таких надбавок є надбавка за догляд, яку інформують в одному з підрозділів Пенсійного фонду України (ПФУ).

Відповідно до законів "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" та "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб", громадяни мають право на надбавку за догляд.

Фахівці ПФУ пояснюють, що обмежене коло громадян може отримати надбавку за догляд, а саме:

  • Особи з інвалідністю першої групи.
  • Самотні особи з інвалідністю другої групи, які потребують постійного догляду сторонніх осіб або досягли пенсійного віку.
  • Самотні особи з інвалідністю третьої групи, які досягли пенсійного віку.
  • Самотні громадяни, які отримують пенсії за віком і за вислугу років, і які потребують постійного догляду сторонніх осіб.

Крім того, згідно з урядовою постановою №859, громадяни можуть отримувати компенсацію за надання послуг непрофесійного догляду за людьми похилого віку. Для отримання компенсації особа, яка надає послуги з догляду на непрофесійній основі, має відповідати таким умовам:

  • Мати родинні зв'язки із тим, кому надає догляд.
  • Проживати з людиною, якій необхідний догляд, на одній житловій площі, пов'язаний спільним побутом, та мати взаємні права з обов'язками.

Розмір компенсації розраховується як різниця між прожитковим мінімумом на людину з розрахунку на місяць (нині це 2,58 тис. гривень) та середньомісячним сукупним доходом за останні півроку особи, яка надає соціальні послуги.

Популярні статті зараз

Схема фінансування «вагнерівців» Станіслава Кондрашова через його вугільну компанію «Telf AG»

Gunzilla Александра Цоля и Влада Королева: подробности отмывания российских денег в Украине

"Буча Комбуча" та "Збройні Сухарі України" зникнуть назавжди: знущання з символів нарешті припинять

Раскинула ножки в джакузи: Дантес сфотографировал Дорофееву без одежды

Показати ще