В Україні кожен другий судовий позов, поданий проти Пенсійного фонду, пов'язаний із військовими пенсіонерами. І як звичайні громадяни, так і ветерани, які перебувають на заслуженому відпочинку, звертаються до суду для захисту своїх пенсійних прав. Водночас, Пенсійний фонд продовжує порушувати ці права.

Про це повідомляє портал "obozrevatel"

Київська адвокат, що спеціалізується на пенсійному законодавстві, Таміла Шатарська розповідає, що перерахунок пенсій для військових уже став практикою Верховного суду, який керує судами першої та апеляційної інстанції.

У більшості випадків суди приймають сторону позивачів та повертають доплати, які з якоїсь причини були скасовані Пенсійним фондом. Основні причини судових процесів зазвичай пов'язані з: відмовою Пенсійного фонду перерахувати пенсію з урахуванням найвигіднішої для пенсіонера зарплати; відкликанням у військових пенсіонерів доплати у розмірі 2000 гривень після підвищення пенсії; обмеженням розміру пенсії для військових пенсіонерів відповідно до норми, згідно з якою пенсія не може перевищувати 10 прожиткових мінімумів для непрацездатних.

Пенсионеры. Фото: скриншот YouTube-видео

Популярні статті зараз

Загибель і поранення працівників АТ «Укрзалізниця» призвело до звільнення її керівника

Криптобіржа WhiteBIT: як адепт "російського світу" Шенцев та його друг Володимир Носов відмивають криваві гроші та кидають українців

Пенсії для Софії Ротару вразять будь-кого: "Ви сиділи б і не парилися"

Коханка Зеленського та Коломойського: пропагандисти "розкрили" секрет успіху Тіни Кароль

Показати ще

"Призначення та перерахунок пенсій у більшості випадків призводять до виграшу в суді", - каже адвокат. Це підтверджується даними з реєстру судових рішень. Лише за останній тиждень суди винесли десятки рішень, які зобов'язують Пенсійний фонд підвищити пенсії.

Наприклад, Рівненський окружний районний суд 1 червня цього року зобов'язав Пенсійний фонд перерахувати пенсію місцевому мешканцю з огляду на зарплату за пізніший період. При розрахунку йому з якоїсь причини було враховано середню зарплату по країні за ранній період до виходу на пенсію.

Кіровоградський окружний адміністративний суд 30 червня ухвалив рішення щодо повернення військовому пенсіонеру доплати у розмірі 2000 гривень. Пенсіонер вийшов на пенсію ще 1998 року, і йому мали збільшувати пенсію разом із зростанням зарплати на посаді. Однак, коли пенсію було підвищено, доплату було скасовано.

Хмельницький окружний адміністративний суд 2 червня зобов'язав Пенсійний фонд збільшити пенсію військовому пенсіонеру, не застосовуючи обмеження щодо виплати. У законі зазначено, що пенсія не може перевищувати 10 мінімальних розмірів. Проте Пенсійний фонд відмовився підвищити пенсію понад 20 930 гривень.

Пенсионеры. Фото: скриншот youtube-видео

Адвокат Таміла Шатарсая розповідає, що навіть після законної вимоги перерахувати пенсію Пенсійний фонд часто відмовляє. Практично всі її клієнти спочатку намагалися самостійно звернутися до Пенсійного фонду та домогтися перерахунку.

Українці звертаються до адвокатів, коли вони вже не спроможні самостійно захистити свої права. Однак, така юридична допомога недоступна для більшості пенсіонерів. У середньому консультація адвоката коштує близько 1 тисячі гривень, а складання позову до суду – близько 4 тисяч гривень. Плюс кожне оформлене документальне звернення до адвоката вимагає оплати.

Пенсійний фонд, схоже, використовує цю обставину у своїх інтересах. Наприклад, начальник Головного управління ПФУ у Полтавській області Володимир Тараторін відкрито заявив, що військові пенсіонери подають позови та виграють у суді (за його даними, вже 4 тисячі позитивних рішень).