В Україні мобілізовані громадяни, які приєдналися до Збройних Сил України або інших військових формувань, набувають статусу військовослужбовців. Однак конкретні суми заробітної плати для мобілізованих осіб можуть відрізнятися та залежати від різних факторів.

Щодо зарплати мобілізованих громадян зі свого місця роботи, їм зберігається лише місце роботи та посада, але роботодавець більше не зобов'язаний виплачувати зарплату, повідомляє юрист Анастасія Силецька в інтерв'ю "Фактам".

З 19 липня 2022 року набрав чинності Закон про внесення змін до деяких законів України, спрямований на оптимізацію трудових відносин із 1 липня 2022 року (№ 2352). Згідно з Силецькою, у цьому законі міститься безліч змін, проте одна з найбільш актуальних – це те, на що можуть розраховувати мобілізовані працівники.

мобілізація в Україні

Зміни у виплатах зарплат стосуються таких категорій працівників:

Популярні статті зараз

"Кеш - це король: Микола Томенко поставив питання, коли ліквідують "маршрутну мафію" у Києві

Криптобіржа WhiteBIT: як адепт "російського світу" Шенцев та його друг Володимир Носов відмивають криваві гроші та кидають українців

Пенсії для Софії Ротару вразять будь-кого: "Ви сиділи б і не парилися"

К Александру Эллерту на свидание? Ксения Мишина разделась догола и побрила свою ...

Показати ще
  • Терміново призвані на військову службу;
  • Особи офіцерського складу, покликані на військову службу на заклик;
  • Особи, покликані на військову службу під час мобілізації чи особливий період;
  • Особи з-поміж резервістів, покликані на військову службу в особливий період;
  • Особи, прийняті на військову службу за контрактом, включаючи укладання нового контракту на проходження служби під час особливого періоду до закінчення або до дня фактичного звільнення.

Проте юрист зазначає, що добровольці у територіальній обороні поки що не підпадають під ці правила.

Военный ВСУ. Фото: скриншот youtube-видео

Зазначена категорія працівників зберігає лише місце роботи та посаду, але виплата зарплати стає необов'язковою для роботодавця.

Важливо зазначити, що додаткові надбавки у розмірі 100 000 гривень можуть отримувати військовослужбовці, які беруть участь у активних бойових діях. Крім того, військові, які виконують бойові завдання у складі військового органу управління, можуть отримати додаткові 50 тисяч гривень. Також невеликій категорії військовослужбовців виплачується щомісячна доплата у розмірі 30 000 гривень.