Пенсійний фонд України (ПФУ) дав роз'яснення щодо утримання частини пенсії у випадках переплати. Така ситуація виникає при несвоєчасному наданні пенсіонером відомостей про своє працевлаштування або реєстрацію як підприємця. Відмінності у нарахуванні допомоги працюючим та непрацюючим пенсіонерам можуть призвести до переплати, яку пенсіонер зобов'язаний повернути у добровільному порядку. У разі відмови ПФУ почне стягувати переплачену суму, обмеживши її максимум до 20% від пенсії на місяць.

Відповідну інформацію розмістили на сайті новин «24tv»

Крім того, з 1 вересня деякі особи, у тому числі пенсіонери та вимушені переселенці (ВПО), які отримують карткові платежі, проходитимуть обов'язкову ідентифікацію у зв'язку із закінченням карантинних заходів щодо COVID-19. Невиконання цього процесу ідентифікації призведе до блокування їх рахунків та утримання коштів. Для забезпечення дотримання вимог фізичні особи повинні відвідати будь-яке відділення Ощаду з паспортом або іншим документом, що засвідчує особу, та пред'явити працівникові банку свою основну платіжну картку або електронне пенсійне посвідчення (ЕПП). Згодом вони можуть отримати готівку або перевірити решту коштів на своєму рахунку. Пенсіонерам і ВПО важливо слідувати цим крокам, щоб уникнути проблем із отриманням виплат.

Якщо сказати двома словами, то ПФУ роз'яснив процедуру утримання частини пенсії та обов'язкової ідентифікації для пенсіонерів та ВПО. У разі переплати пенсіонерам потрібно повернути суму добровільно, інакше ПФУ може утримувати до 20% від пенсії щомісяця. З 1 вересня пенсіонери та ВПО, які отримують карткові платежі, повинні обов'язково ідентифікуватися у відділеннях Ощада, інакше їхні рахунки будуть заблоковані.