Після березневої індексації середня пенсія в Україні сягнула 5238 гривень. Однак для більшості людей похилого віку це залишається недосяжною сумою, оскільки 74% пенсіонерів отримують виплати нижче за середню пенсію, причому багатьом доводиться розраховувати на мінімальну пенсію. Питання, чи збільшиться мінімальна пенсія до кінця року, їх дуже хвилює.

Про це повідомляє «today»

За словами експерта із соціальної політики Андрія Павловського, мінімальна пенсія в Україні нині дорівнює прожитковому мінімуму для людей непрацездатного віку, який становить 2093 гривні. Однак ця мінімальна сума не точно відбиває фактичні мінімальні потреби людей. Бюджетне планування на рік раніше передбачало дворазове збільшення прожиткового мінімуму двічі на рік, що спричиняло збільшення мінімальної пенсії. Але через війну та наполегливість Міжнародного валютного фонду в мінімізації соціальних видатків уряд вирішив не переглядати прожитковий мінімум цього року.

"Минималка".. Фото: скриншот YouTube-видео.

В результаті прожитковий мінімум для людей похилого віку залишиться незмінним на рівні 2093 гривень до кінця 2023 року, а, отже, не буде збільшено і мінімальну пенсію. Однак у березні уряд провів індексацію більшості пенсіонерів, у тому числі тих, хто отримує мінімальну пенсію. Пенсії понад 10 млн громадян було проіндексовано на 19,7%, внаслідок чого зростання склало від 100 до 1500 гривень. Одержувачі мінімальних виплат отримали мінімальну індексацію на 100 гривень, що суттєво не покращило їхнє матеріальне становище, особливо з урахуванням торішньої високої інфляції та зростання цін.

Популярні статті зараз

Пенсії для Софії Ротару вразять будь-кого: "Ви сиділи б і не парилися"

1.2 мільйони гривень на чорнила: татуйована бабуся зірвала одяг, щоб показати пікантний боді-арт

Коханка Зеленського та Коломойського: пропагандисти "розкрили" секрет успіху Тіни Кароль

К Александру Эллерту на свидание? Ксения Мишина разделась догола и побрила свою ...

Показати ще

Пенсия: Скриншот YouTube

Питання про включення підвищення прожиткового мінімуму та мінімальної пенсії до плану бюджету на наступний рік залишається невизначеним. Бюджет-2024 залежатиме від таких чинників, як ситуація на передовій, підтримка західних партнерів, ефективність відновлення української економіки та низка інших чинників. Тому майбутнє мінімальної пенсії залишається невизначеним, і багато людей похилого віку продовжують відчувати фінансові труднощі.