Станом на 1 січня 2023 року мінімальна заробітна плата в Україні становить 6700 гривень, але у 2023 році планується її підвищення до 8918 гривень, як це пропонується у законопроекті №8431, зареєстрованому у Раді.

Дану інформацію розмістили на сайті «agronews»

Передбачається, що підвищення відбудеться у три етапи:

З 1 квітня вона збільшиться до 7370 грн.

З 1 липня її буде підвищено до 8 107 гривень.

Популярні статті зараз

ВГО "Асоціація платників податків України" проведено церемонію нагородження переможців Всеукраїнського Рейтингу "Сумлінний платник податків - 2023"

Шантаж під дахом поліції: харківську адвокатку Галину Бельмас звинувачують у пресингу городян

Пенсії для Софії Ротару вразять будь-кого: "Ви сиділи б і не парилися"

К Александру Эллерту на свидание? Ксения Мишина разделась догола и побрила свою ...

Показати ще

З 1 жовтня заплановано довести до 8918 грн.

Мінімальна заробітна плата в Україні нині становить 74,8% від очікуваного фактичного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб у середньому на 2023 рік (8 962 тис. грн), йдеться у записці пояснення до законопроекту.

Деньги. Фото: скриншот YouTube-видео

Однак парламент не поспішає підвищувати мінімальну заробітну плату, незважаючи на те, що інфляція досягла більше 25% через війну, що триває. Якщо підвищення до 8 918 гривень набуде чинності з 1 жовтня, потенційно ним скористаються понад 1,4 млн українців, які отримають цю суму як винагороду.

Важливо відзначити, що мінімальна заробітна плата підлягає відрахуванням, у тому числі 18% податку на доходи фізичних осіб та 1,5% соціального забезпечення, що призводить до нижчої чистої суми для працівників. Наприклад, при підвищенні мінімальної заробітної плати до 8918 грн чиста сума після відрахувань складе 7179 грн.

Хоча збільшення мінімальної заробітної плати є значним, багато громадян вже заробляють більше мінімальної. За даними Work.ua, найнижче оплачувані професії, наприклад, касири, отримують вдвічі більше мінімальної заробітної плати — 13 000 гривень. Лише невеликий відсоток вакансій пропонує часткову зайнятість у межах 1-9 тис. грн.