Ціни на пальне в Україні значно зростають, насамперед, за рахунок повернення до довоєнних ставок ПДВ та акцизів на пальне. У квітні 2022 року акцизи на паливо було знижено до нуля, а ПДВ знижено з 20% до 7%. Однак з 1 липня 2023 року всі податки на паливо повернули до рівнів, що існували до квітня 2022 року, що призвело до зростання цін на паливо.

Про це пише «apostrophe»

Зростання цін було досить плавним, оскільки підприємства запасалися паливом з урахуванням старих акцизів. Однак нові поставки будуть оплачуватись новими акцизами, що призведе до подальшого зростання цін. Очікується, що зростання цін буде помітнішим для бензину, оскільки акциз на нього збільшився найбільше.

Цены на бензин в Украине

Ціни на бензин та дизпаливо вже зросли, і станом на 26 липня 2023 року середня роздрібна ціна на бензин А-95 в Україні становила понад 48,5 грн/л, а на дизпаливо – понад 47,6 грн/л. Очікується продовження зростання цін, і експерти прогнозують, що до кінця серпня середня вартість дизпалива становитиме близько 50 гривень/літр, а бензину А-95 – близько 55 гривень/літр.

Популярні статті зараз

Системи оповіщення з Львівщини викликали сумніви громадськості

Загибель і поранення працівників АТ «Укрзалізниця» призвело до звільнення її керівника

1.2 мільйони гривень на чорнила: татуйована бабуся зірвала одяг, щоб показати пікантний боді-арт

К Александру Эллерту на свидание? Ксения Мишина разделась догола и побрила свою ...

Показати ще

Щодо скрапленого газу (автогазу), то його ціна також незначно зросла з 1 липня 2023 року у зв'язку з підвищенням ПДВ. Однак приріст був не таким значним, як у бензину та дизельного палива. Станом на 26 липня 2023 року середня ціна одного літра зрідженого газу в Україні становила 23,45 гривні, а в майбутньому, за прогнозами експертів, вона може досягти 25-26,5 гривні/літр.

АЗС. Фото: скриншот YouTube-видео.

Слід зазначити, що дані прогнози ґрунтуються на поточній ситуації на ринку і можуть бути скориговані залежно від зміни цін на нафту, курсу гривні та непередбачених подій.