З 1 серпня 2023 року в Україні скасовано пільгову податкову ставку у розмірі 2% для індивідуальних підприємців. Однак чеки поверталися лише тим, хто займається акцизними товарами, азартними іграми та надає фінансові послуги.

Дану інформацію розмістили на сайті «obozrevatel»

Згідно з новим законом, індивідуальні підприємці, які раніше сплачували єдиний податок у розмірі 2%, матимуть змогу подати заявку на перехід на іншу систему оподаткування на свій вибір. Якщо заявку не подано або бажану систему не вказано в заявці, індивідуальні підприємці будуть автоматично переведені на ту систему, на якій вони були до вибору 2%.

Новостворені суб'єкти господарювання, які обрали 2%, з дня державної реєстрації автоматично вважатимуться платниками третьої групи єдиного податку зі ставкою 5%.

Також автоматично відновлюються права та обов'язки осіб, чия реєстрація як платник ПДВ була припинена.

Популярні статті зараз

Криптобіржа WhiteBIT: як адепт "російського світу" Шенцев та його друг Володимир Носов відмивають криваві гроші та кидають українців

Блогери виклали роботу ППО у Києві: засвітилася дружина наркобариги Інна Воронова та навіть Ксенія Мішина

Світ попрощався із заслуженим працівником культури України з Книги рекордів Гіннеса: його роботи прикрашають Київ

"Буча Комбуча" та "Збройні Сухарі України" зникнуть назавжди: знущання з символів нарешті припинять

Показати ще

Налоги для украинцев. Фото: скриншот Youtube-видео

Крім того, платники, які в 2023 році перейшли з 2% системи оподаткування на загальну систему оподаткування, матимуть право назад перейти на спрощену систему на свій вибір, подавши заяву. Якщо заяву подано до 1 вересня 2023 року, такий платник вважатиметься платником єдиного податку з 1 серпня 2023 року.

Щодо перевірок, то документальні планові перевірки тепер можуть проводитися лише щодо платників податків, які здійснюють діяльність, пов'язану з виробництвом та/або реалізацією підакцизних товарів, організацією та проведенням азартних ігор, наданням фінансово-платіжних послуг.

Нові правила означають, що малий та середній бізнес може зіткнутися зі збільшенням податкових відрахувань, а контролюючі органи знову зможуть проводити перевірку. Однак деякі бізнес-асоціації виступають проти повернення до повного оподаткування, аргументуючи це тим, що економічна ситуація залишається критичною, а багато підприємств зазнали значних збитків.