Національний банк України (НБУ) підвищив штрафи для банків, які порушують правила фінансового моніторингу. Цей крок спрямований на посилення контролю за клієнтами та зниження ризику відмивання грошей через банківську систему.

Про це пише «obozrevatel»

За наявними даними, банківський ринок адаптується до нових вимог НБУ щодо фінансового моніторингу, які включають збільшення максимальних штрафів за порушення та поновлення виїзних перевірок. На виконання цих змін прийнято Постанову НБУ № 80, якою вносяться зміни до Постанови № 346 щодо фінансового моніторингу.

У липні НБУ рекомендував банкам усунути недоліки у своїх системах фінансового моніторингу та внутрішнього контролю для боротьби з відмиванням грошей та фінансуванням тероризму. Регулятор висловив невдоволення загальним підходом банків до цього питання, вважаючи його «формальним».

Значно збільшено штрафи за деякі порушення. Наприклад, підвищено відповідальність за порушення вимог, пов'язаних із «відмовою від встановлення (підтримання) ділових відносин, здійснення фінансової операції». Це стосується ситуацій, коли банк повинен був відмовитися обслуговувати клієнта, але не зробив цього, наприклад, коли ідентифікація клієнта не була проведена належним чином. Максимальний штраф за такі порушення збільшено із 400 тисяч до 1 мільйона гривень.

Популярні статті зараз

"Ескулаб". Хронологія найгучнішого корпоративного конфлікту року

Бренді та вино з лохини: українські фермери вийшли на новий рівень переробки ягід

Огромная кость торчит: Волочкова обложилась цветами и сняла пуанты – зрелище жалкое, лучше б на шпагат села

Эмилия Кларк оценит: звезда "Орла и Решки" в откровенном купальнике Леся Никитюк повторила образ матери драконов и "Игры престолов"

Показати ще

НБУ обґрунтовує збільшення штрафів відповідно до законодавства ЄС, зокрема, статті 58(1) Директиви (ЄС) № 2015/849. НБУ прагне забезпечити притягнення банків до відповідальності за порушення положень, що стосуються відмивання грошей та фінансування тероризму, а штрафи мають бути ефективними, пропорційними та стримуючими.

Правління НБУ ухвалило Постанову № 80 від 21 червня 2023 року, в якій переглядаються та актуалізуються підходи до застосування штрафів до банків за ключові порушення у сфері фінансового моніторингу для посилення боротьби з відмиванням грошей та фінансуванням тероризму.

У НБУ вважають, що ці нові вимоги сприятимуть боротьбі з тіньовою економікою, яка, за оцінками, становить щонайменше половину реального сектору економіки України.