В Україні є категорія громадян, які можуть мати право на здобуття двох пенсій одночасно. Ілюстрацією даної ситуації є випадок із громадянином, який має інвалідність з дитинства. Зазначена особа поцікавилася у Соціальній інформаційній платформі щодо можливості отримання двох пенсій у зв'язку із втратою матері.

Про це повідомляє «tehnofan»

Чоловік був визнаний інвалідом другої групи з дитинства, але офіційно інвалідність йому було присвоєно у 50 років. Його цікавило, чи зможе він отримати пенсію з нагоди втрати годувальника після смерті матері, яка отримувала її пенсію з 2014 року.

У відповіді уточнили, що чоловік справді має право претендувати на дві пенсії: одну за інвалідністю, іншу у зв'язку із втратою годувальника сім'ї. Незважаючи на те, що його статус інвалідності було офіційно визнано у віці 50 років, він має право на пенсію через втрату годувальника, оскільки його мати була для нього основним годувальником.

Выплаты. Фото: Акценты

Популярні статті зараз

Наркомагнат Олег Куцурук хоче розвивати "бізнес" в Україні: "Італієць" вступає у боротьбу

"Буча Комбуча" та "Збройні Сухарі України" зникнуть назавжди: знущання з символів нарешті припинять

Зеленський підписав новий закон про пенсії для українців: що змінилося та чого очікувати

Бренді та вино з лохини: українські фермери вийшли на новий рівень переробки ягід

Показати ще

Для отримання другої пенсії чоловікові необхідно отримати підтвердження від МОЗ про те, що він став інвалідом до досягнення повноліття.

Однак важливо зазначити, що нинішня соціальна допомога інвалідам може не повністю покрити потреби громадян через її невеликі розміри. На даний момент тарифи виплат такі:

Для інвалідів з дитинства 1-ї групи: 100% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (зараз 2093 грн).

Для інвалідів з дитинства 2-ї групи: 80% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (наразі 1674,40 грн.).

Для інвалідів з дитинства 3 групи: 60% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (на даний момент 1255,80 грн.).

Для дітей-інвалідів до 18 років: 70% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (зараз 1465,10 грн.).

Ці посібники відбивають сучасний стан соціальної допомоги інвалідам в Україні.