З 1 липня 2023 року набули чинності зміни до законодавства України, які зачіпають соціальний захист та пенсії окремих осіб, які зробили свій внесок у незалежність країни та постраждали за комуністичного режиму. Зокрема, ці зміни стосуються законів "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною" та "Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років". У Головному управлінні Пенсійного фонду України у Вінницькій області надали інформацію про те, хто може отримати доплату до пенсії у розмірі 4200 гривень.

Про це повідомляє «zn»

Згідно з новою редакцією законів, особи, визнані борцями за незалежність України та які потрапили до в'язниці комуністичним режимом за свої переконання, мають право на доплату до пенсії у розмірі 4200 гривень. Ця пенсія за особливі заслуги також індексуватиметься щорічно з 1 березня, починаючи з 2024 року.

Пенсионер. Фото: скриншот YouTube-видео

Щоб мати право на цю надбавку до пенсії, заявникам необхідно надати довідку обласної комісії облдержадміністрації, яка підтверджує їхній статус борця за незалежність України та укладання комуністичним режимом за переконання. Пенсія за особливі заслуги призначається з дня звернення або з дня набуття права на неї, якщо заяву подано протягом 12 місяців з дня набуття такого права, але не раніше ніж 1 липня 2023 року.

Популярні статті зараз

Старлінки, дрони Mavic, EcoFlow, РЕБи та критична медицина: БФ молодіжної ініціативи «Надія» з гуманітарною місією на Запорізькому напрямку

Колишня дружба, російський паспорт, та безвілля у столичній висотці: історія однієї війни не на полі бою

Неіснуючі борги за газ: "Нафтогаз" розповів, як позбутися вічної проблеми

Эмилия Кларк оценит: звезда "Орла и Решки" в откровенном купальнике Леся Никитюк повторила образ матери драконов и "Игры престолов"

Показати ще

Для решти осіб, які мають особливі заслуги перед Україною, розмір доплати до пенсії визначається за схемою від 23 до 40% прожиткового мінімуму для інвалідів. Примітно, що нові зміни прибирають посилання на радянські звання та ордени як основу для призначення нових пенсій. Крім того, з 1 липня 2023 року цей вид пенсійних виплат не призначатиметься окремим категоріям посадових осіб, наприклад, народним депутатам України та деяким членам ради.

Пенсионеры Украины. Фото: скриншот YouTube-видео.

Якщо фізична особа має право на кілька посібників, то більша допомога встановлюється у розмірі максимального розміру. Ці зміни відображають зусилля України щодо забезпечення визнання та підтримки тим, хто зробив свій внесок у її незалежність та постраждав від репресивних режимів.