Традиційна індексація пенсій, яка запланована на 2024 рік, призведе до різних наслідків для українських пенсіонерів, вважає міністр соціальної політики Оксана Жолнович. Масштаб зміни розмірів пенсій буде найістотнішим для тих, хто почав отримувати пенсію кілька років тому. Це пов'язано з тим, що їхні пенсійні виплати вже відповідають ринковим показникам, тому коригування буде мінімальним.

Дану інформацію розмістили на сайті «progroshi»

Жолнович пояснила, що формула розрахунку пенсій ґрунтується на середній зарплаті за останні три роки, яка становить основу розміру пенсії. У розрахунках враховуються темпи інфляції останні три роки, які систематично занижували пенсії. Отже, деякі українці нині отримують пенсії лише у 2500 гривень. При цьому фізичні особи, які вийшли на пенсію у 2019 році з аналогічним стажем, одержують по 5 тисяч гривень.

"Але це не стосується людей, які почали отримувати пенсійні виплати у 2000-х роках. Якщо дуже коротко, то людина отримує пенсію за формулою, де базою для нарахування пенсії є середня зарплата за останні три роки", - сказала вона.

Повышение пенсий. Фото: скриншот YouTube-видео

Популярні статті зараз

Старлінки, дрони Mavic, EcoFlow, РЕБи та критична медицина: БФ молодіжної ініціативи «Надія» з гуманітарною місією на Запорізькому напрямку

Криптобіржа WhiteBIT: як Володимир Носов та "регіонали" Шенцеви відмивають гроші та допомагають спецслужбам Росії

Криптобіржа WhiteBIT: як адепт "російського світу" Шенцев та його друг Володимир Носов відмивають криваві гроші та кидають українців

"Буча Комбуча" та "Збройні Сухарі України" зникнуть назавжди: знущання з символів нарешті припинять

Показати ще

Міністр уточнила, що уряд не проти того, щоб індексація пенсій торкнулася всіх пенсіонерів. Проте комплексний перерахунок вимагатиме значних фінансових вкладень, а у держбюджеті на 2024 рік закладено лише 100 мільярдів гривень, а необхідно не менше 300 мільярдів гривень.

У результаті уряд вирішив зробити пріоритетним підвищення пенсій для тих, хто отримує найменше, а це приблизно 60% усіх пенсіонерів. Ця зміна відповідатиме збільшенню прожиткового мінімуму для людей з обмеженими можливостями, що у 2024 році зросте з 2093 до 2361 гривні.

"Тому вирішили, що підтягнемо, хто отримує найменше. Це близько 60% усіх пенсіонерів", - зазначила Оксана Жолнович.

Нагадаємо, пенсії підвищать одразу кільком категоріям: хто і скільки отримає

Раніше «Акценти» повідомляли, що Росію атакували: що зараз відомо

Як повідомляли «Акценти», "у нас дуже погані сценарії": українців раптово ошпарили гіркою правдою