Жінки в Україні мають право на різні соціальні пільги, особливо під час вагітності та материнства. Розмір фінансової підтримки, яку вони одержують, залежить від кількох факторів. Проте виплати можуть сягати 100500 гривень на місяць. Відповідно до Закону України «Про обов'язкове державне соціальне страхування», як повідомляє «today», можна виділити кілька ключових моментів:

На допомогу у зв'язку з вагітністю та пологами, як правило, мають право жінки, які працюють за різними трудовими договорами, у тому числі трудовими, відрядними та іншими цивільно-правовими договорами, та працюють на підприємствах, в установах та організаціях. Це стосується незалежно від форми власності чи управління та навіть на підприємствах «Дія Сіті».

Крім того, право на участь у програмі мають також жінки, які працюють в іноземних дипломатичних та консульських установах, інших представництвах-нерезидентах, а також особи, які обіймають виборні посади в органах державної влади чи місцевого самоврядування. Підприємці та члени сільськогосподарських ферм можуть мати право на отримання допомоги, якщо вони ще не застраховані у разі тимчасової непрацездатності з інших причин, передбачених законом.

Зазвичай відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами починається на 30-му тижні вагітності, проте жінки, віднесені до постраждалих від Чорнобильської катастрофи за 1-3 категоріями, можуть вийти в декретну відпустку раніше, з 27-го тижня вагітності.

Відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами зазвичай триває 126 календарних днів, з них 70 днів до пологів і 56 днів після. У разі ускладнень під час пологів або народження двох і більше дітей відпустка надається додатково на 14 календарних днів.

Популярні статті зараз

"Ескулаб". Хронологія найгучнішого корпоративного конфлікту року

Світ попрощався із заслуженим працівником культури України з Книги рекордів Гіннеса: його роботи прикрашають Київ

Коханка Зеленського та Коломойського: пропагандисти "розкрили" секрет успіху Тіни Кароль

Огромная кость торчит: Волочкова обложилась цветами и сняла пуанты – зрелище жалкое, лучше б на шпагат села

Показати ще

Жінки, які віднесені до постраждалих від Чорнобильської катастрофи за 1-3 категоріями, мають право на продовжену відпустку тривалістю 180 календарних днів, з них 90 днів до пологів та 90 днів після.

Розмір відшкодування за кожен день відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами розраховується шляхом поділу заробітку за попередні 12 місяців (до місяця, що передує настанню страхового випадку) на кількість календарних днів роботи.

Для підприємців розмір виплати розраховується, виходячи з єдиного соціального внеску, сплаченого ними за останній рік. З урахуванням цих факторів виплата у зв'язку з вагітністю та пологами для працюючих жінок становить щонайменше 6700 гривень на місяць і може досягати максимум 100 500 гривень на місяць.

Нагадаємо, українці масово отримують космічні платежі за газ: чому налічують десятки тисяч гривень

Раніше «Акценти» повідомляли, українців змусять декларувати грошову допомогу: озвучено список виплат

Як повідомляли «Акценти», вже з 1 листопада: на українців чекають зміни у виплатах