В Україні на розгляді Верховної Ради знаходиться новий законопроект № 10166, метою якого є дати можливість особам, які працюють неформально, таким як таксисти, няні, кур'єри та сантехніки, декларувати свої доходи, реєструватися та сплачувати податки без жодних обмежень. набуття статусу індивідуального підприємця. Цей новий податковий режим пропонує базову ставку податку у розмірі 6% від доходу, що дає низку переваг.

Про це пише видання «enovosty»

1. Низька податкова ставка та автоматизація:

Однією з основних особливостей цієї спеціальної системи є низька ставка податку розмірі 6% від доходу. При цьому процес оподаткування задуманий повністю автоматизованим: банк автоматично утримує суму податку зі спеціального рахунку підприємця.

2. Застосування податкового режиму:

Популярні статті зараз

У Кременчуцькій міській раді гадають, як вкрасти бюджетні кошти

Зеленський підписав новий закон про пенсії для українців: що змінилося та чого очікувати

Криза олійно-жирової галузі: чим загрожує українцям високий експорт соняшника

Серйозно вдарить по кишені: українцям повідомили, скільки доведеться платити за електроенергію

Показати ще

Новий податковий режим призначено для певних категорій фізичних осіб, які працюють у сфері послуг. Сюди входять, крім іншого, такі професії, як водії таксі, няні, медсестри, доглядальниці за хворими, домашні працівники, кур'єри, сантехніки, електрики, ремонтники, фотографи та багато інших.

3. Командні критерії:

Щоб мати право на новий податковий режим, фізичні особи повинні відповідати певним умовам, у тому числі:

У них не має бути працівників.

Сума доходів фізичної особи, що надійшли на спеціальний рахунок протягом року, не повинна перевищувати 153 мінімальні заробітні плати (у 2023 році – 1 025 100 гривень).

Пропонований законопроект націлений на осіб, які працюють як мікропідприємства, особливо на тих, хто офіційно не зареєстрований як індивідуальні підприємці і чия діяльність, як правило, носить нерегулярний характер. Ці люди часто надають послуги через онлайн-платформи або програми, такі як веб-сайти для вивчення мов, служби спільного використання поїздок (наприклад, Bolt, Glovo, Uklon), платформи для пошуку підрядників з ремонту та багато іншого.

Очікується, що ухвалення нового податкового режиму надасть самозайнятим особам більш простий та доступний спосіб дотримання податкового законодавства. Автоматизуючи процес збору податків та пропонуючи знижену податкову ставку, він прагне стимулювати суворіше дотримання податкових вимог серед неформальних працівників в Україні.

“На сьогоднішній день ФОП на 3 групі оподаткування без найманих робітників сплачує: єдиний податок 3% чи 5%; ЄСВ за себе; ПДВ за умови, що він зареєстрований як платник ПДВ. Додатково якщо наймані працівники: ПДФО 18%, утриманий із заробітної плати; військовий збір 1,5%, утриманий із заробітної плати; ЄСВ за робітника; лікарняні за 5 днів, якщо працівник захворів. А за запропонованої системи оподаткування наймані працівники не передбачаються та встановлюється лише єдиний податок у розмірі 6 %. На мою думку, ФОП, як працювали на старій системі оподаткування, так і залишаться, оскільки ці нововведення більше стосуються самозайнятих осіб, які не сплачують податки”, – прокоментував Андрій Шабельников, керуючий партнер АТ “EvrikaLaw”.

Нагадаємо, це багато що змінить: чим небезпечна звичайна гречка

Раніше «Акценти» повідомляли, нова ера для пенсіонерів: виплати неминуче зростуть. Названо дати та суми

Як повідомляли «Акценти», нарешті: частина пенсіонерів отримає хорошу надбавку