Останнім часом українські споживачі насолоджуються щодо доступних цін на цибулю, при цьому її вартість у кілька разів нижча, ніж на початку року. Однак очікується, що ця тенденція зміниться напередодні новорічних свят і навесні, коли ціни можуть зрости, можливо, втричі-вчетверо перевищивши нинішні показники.

Відповідну інформацію розмістили на сайті «today»

Такий прогноз пропонує аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Максим Гопка. Наразі середня ціна цибулі у великих супермаркетах країни коливається в районі 12,46 гривні за кілограм. Різні роздрібні торговці вказують такі ціни:

Ашан — 12,3 грн.

Метро – 12,2 грн.

Популярні статті зараз

Рейдер Дмитро Зеленьков допік всіх ренійців: люди готуються протистояти

Пенсіонери будуть задоволені? Кабмін ухвалив доленосне рішення про пенсійні посвідчення

Будівельна мафія розквітла у столиці: хто стоїть за мільярдними схемами

"Матерь божья": полностью голая Даша Астафьева прикрыла свои прелести одними листочками

Показати ще

Новус — 11,59 грн.

Варус – 12,3 грн.

Мегамаркет - 13,9 грн.

На початок листопада ціни на цибулю залишилися на жовтневому рівні. Однак із наближенням нового року ціни на цибулю можуть почати зростати, і ця тенденція до зростання може продовжитися і навесні, досягнувши 40 гривень за кілограм.

Минулого року врожай цибулі сильно вагався: у січні 2023 року ціни злетіли до 34,89 гривень за кілограм і досягли піку 63,47 гривні за кілограм на початку червня.

Цены на лук в Украине

Ціни почали падати в червні, коли ринок затопили зелену цибулю та молоду ріпу з-за кордону.

Гопка пов'язує зростання цін на початку 2023 року з обмеженими внутрішніми запасами та імпортом через неврожаї у країнах, що традиційно постачають Україну. Весняний дефіцит постачання призвів до зростання цін на цибулю.

Хоча очікується, що наступної весни ціни знову зростуть через сезонний фактор, вони навряд чи досягнуть рівня, що спостерігався на початку року. Проте, ціни в районі 40 гривень за кілограм, за прогнозом Гопки, все одно будуть значним зростанням.

"Я думаю, що наступного року навесні ціна ще може збільшуватися, і вартість 40 гривень за кілограм ми ще можемо побачити. Але не думаю, що ціна буде такою надхмарною, як була", - вважає аналітик.

Враховуючи очікувані коливання цін, споживачам, які можуть дозволити собі запастися цибулею, рекомендується зробити це зараз, щоб забезпечити стабільне постачання до кінця поточного року та в перші кілька місяців 2024 року.

Нагадаємо, шах і мат від ПФУ: як пенсіонерів позбавлять виплат і нічого не скажуть

Раніше «Акценти» повідомляли, ПриватБанк списав з рахунку клієнтки 40 тисяч, але вона їх змогла повернути: не на ту "напали"

Як повідомляли «Акценти», скасування мораторію на підвищення комуналки: тарифи стануть непідйомними