В Україні запроваджують глибокі реформи у сфері мікрокредитування, зокрема щодо так званих "швидких кредитів" або "грошей до зарплати".

Намічено зниження максимально допустимих відсоткових ставок з поточних 5% до 1% на день. Реалізація цього плану буде відбуватися етапами, забезпечуючи мікрокредитним компаніям достатній час на адаптацію до нововведень.

Легіслативні зміни були внесені в проект закону № 9422 у процесі його доопрацювання перед другим читанням. Відповідну редакцію вже схвалив відповідний комітет Верховної Ради, тепер законопроект очікує на голосування у пленарному засіданні. Ініціативу було вперше прийнято 21 вересня на першому читанні.

За словами народного депутата Ольги Василевської-Смаглюк з фракції "Слуга народу", автори проекту підійшли до мікрофінансових організацій з розумінням, надавши їм додатковий час для переходу на нові стандарти. Це дозволить зберегти ліміт денної відсоткової ставки у 1%, що є кінцевою ціллю законодавчої ініціативи.

Проте, Національний банк України не матиме змоги застосовувати санкції протягом першого місяця дії закону, і тим часом було встановлено загальний перехідний період у 240 днів для плавного зниження ставок:

Популярні статті зараз

Після Вишневого пішли за Краматорськом: як продовжують розкрадати кошти

Розкрадання, корупція та аморальна поведінка: Зеленський відповів про петицію щодо звільнення Бугрова

У Кременчуцькій міській раді гадають, як вкрасти бюджетні кошти

"Матерь божья": полностью голая Даша Астафьева прикрыла свои прелести одними листочками

Показати ще
  • протягом перших 4 місяців після вступу закону в силу ставка не повинна перевищувати 2,5% на день;
  • наступні 4 місяці встановлено максимальну ставку в 1,5% на день.

Депутатка наголосила, що фінансовий сектор отримав достатньо часу для адаптації, що зменшує ризик непередбачених наслідків. Згідно з даними НБУ, наразі середня добова ставка по мікрокредитах становить 2,5%, що істотно перевищує заплановане нововведення.