Національний банк України (НБУ) відклав вирішення питання про схожий дизайн монет номіналом 1 і 2 гривні через війну, що триває. Заступник голови НБУ Олексій Шабан розповів в інтерв'ю The Page, що банк розпочав підготовку до змін у 2021 році, сформувавши робочу групу та взявши участь в обговореннях. Однак повномасштабна війна зірвала ці зусилля і НБУ планує відновити ініціативу після стабілізації ситуації в країні.

Цю новину оприлюднили на «конкурент»

Шабан наголосив, що оновлення дизайну банкнот та монет — це рутинний процес для центральних банків, який зазвичай відбувається кожні сім-десять років для покращення функцій безпеки. Він висловив намір залучити громадянське суспільство до майбутніх змін у проекті.

«Такі зміни мають проводитися в середньому раз на сім – десять років, насамперед для підвищення захищеності готівки. Додам, що, на нашу думку, майбутні зміни дизайну мають проводитись у діалозі з громадянським суспільством», – зазначив він.

2 гривны. Фото: скриншот YouTube-видео

Популярні статті зараз

Зловмисники спаплюжили катер інспекторів Держекоінспекції: згоріли двигун та обладнання

Рейдер Дмитро Зеленьков допік всіх ренійців: люди готуються протистояти

Криптопіраміда "DeHealth" тісно переплелася з криміналом: що відомо про власників Анну Бондаренко та Дениса Цвайг

Нова масова гуманітарна допомога: як отримати незалежно від статусу та місця проживання

Показати ще

Шабан наголосив на системному характері таких змін, але уточнив, що жодних суттєвих кроків наразі не планується, у тому числі випуск банкнот номіналом вище 1000 гривень. Він зазначив, що банкнота номіналом 500 гривень стала основною валютою у обігу, становлячи 28% від загальної кількості банкнот.

На зміну попиту вплинуло прагнення людей конвертувати заощадження в готівку на ранніх етапах повномасштабного вторгнення, але на готівковий ринок повернулася стабільність, і гроші повернулися до банків. В результаті Шабан заявив, що наразі немає потреби у вищих номіналах.

Нагадаємо, "від Потапа хочеться блювати": розважається і тринькає з росіянами купу грошей під час війни

Раніше «Акценти» повідомляли, "найжахливіша зима в історії": влада вразила українців сумною істиною

Як повідомляли «Акценти», "дорожчатиме все": до кінця року багато хто залишиться за межею виживання