За даними Асоціації виробників молока, у перші дні листопада 2023 року середня ціна сирого молока в Україні зросла на 68 копійок та досягла 13,44 грн/кг без ПДВ. Середня закупівельна ціна на молоко вищого ґатунку, якісніший варіант, склала 13,78 грн/кг без ПДВ, що на 84 копійки більше, ніж на початку жовтня. Діапазон цін на молоко вищого ґатунку в господарствах коливався від 13,10 до 14,25 грн/кг без ПДВ.

Про це повідомляє видання «agronews»

Молоко вищого ґатунку в середньому коштує 13,78 грн/кг без ПДВ, що на 84 копійки більше, ніж за останній місяць. Ціни на молоко преміум-класу вагалися від 13,10 до 14,25 грн/кг без ПДВ.

Середня ціна на молоко першого ґатунку склала 12,75 грн/кг без ПДВ, що на 36 копійок вище порівняно з результатами попереднього моніторингу, при цьому ціни варіювалися від 12,50 грн/кг до 13,00 грн/кг.

Аналітик Георгій Кухалеішвілі з АВМ припустив, що тенденція зростання закупівельних цін є реакцією на дефіцит сирого молока на внутрішньому ринку. Переробні підприємства змушені конкурувати за сировину, що призводить до підвищення закупівельних цін у фермерів.

Популярні статті зараз

Рейдер Дмитро Зеленьков допік всіх ренійців: люди готуються протистояти

Безкоштовний відпочинок у Карпатах: українці можуть насолодитися розкішною тишею за "просто так"

Будівельна мафія розквітла у столиці: хто стоїть за мільярдними схемами

Криза олійно-жирової галузі: чим загрожує українцям високий експорт соняшника

Показати ще

Крім того, зростанню цін сприяють такі фактори, як збільшення витрат на логістику в Україні, зростання вартості кормів, зростання цін на премікси та інші інгредієнти.

Молочна продукція: скрін із відео Youtube

Кухалеішвілі прогнозує потенційне зниження цін на молоко вищого ґатунку в другій половині грудня через зниження попиту з боку переробних підприємств, які б виконали передноворічні контракти. У період новорічних свят на молочному ринку зазвичай спостерігається період затишшя.

Однак аналітик також зазначає, що на закупівельні ціни може вплинути страйк польських перевізників, що триває, які планують заблокувати перетин кордону до початку січня. Протести можуть призвести до порушень перетину кордонів, вплинути на терміни доставки сільськогосподарської продукції та потенційно вплинути на ціни на сире молоко.

Незважаючи на ці міркування, істотне падіння закупівельних цін є малоймовірним через активний попит на молочну продукцію з боку населення.

Нагадаємо, чи витримає Україна: якою є ймовірність справжніх темних часів. Названо факти

Раніше «Акценти» повідомляли, відключення від світла розпочнуться в листопаді! Кого зачепить насамперед

Як повідомляли «Акценти», пенсіонерам належать подвійні виплати: хто отримуватиме пенсію та соціалку відразу