Питання підвищення тарифів на електроенергію в Україні відкладено до кінця опалювального сезону, але залишається на порядку денному. Вартість електроенергії для населення необхідно довести до ринкового рівня, оскільки нинішні тарифи суттєво нижчі.

Відповідну публікацію оприлюднили на сайті «obozrevatel»

На середину листопада ринкова ціна становить близько 5,5-5,8 грн/кВтч без ПДВ, тоді як українці платять 2,64 грн/кВтч. Національна комісія державного регулювання у сфері енергетики та ЖКГ (НКРЕКУ) з 1 січня розпочне підготовку розрахунків та пропозицій щодо коригування тарифів.

Глава НКРЕКУ Костянтин Ущаповський зазначив в інтерв'ю, що мета - поступове приведення тарифів у відповідність до ринкового рівня та стандартів євроінтеграції.

Однак він наголосив, що жодного підвищення не відбудеться до закінчення опалювального сезону, щоб уникнути додаткового навантаження на населення у зимовий період. Ущаповський натякнув на потенційне максимальне підвищення на 15%, довівши тариф до 3 грн/кВтг.

Популярні статті зараз

Зловмисники спаплюжили катер інспекторів Держекоінспекції: згоріли двигун та обладнання

Рейдер Дмитро Зеленьков допік всіх ренійців: люди готуються протистояти

Пенсіонери будуть задоволені? Кабмін ухвалив доленосне рішення про пенсійні посвідчення

Будівельна мафія розквітла у столиці: хто стоїть за мільярдними схемами

Показати ще

"Ми йдемо до Євросоюзу та боремося за наш європейський вибір, тому змушені це робити. Проте ми маємо чітко розуміти, які запобіжники слід поставити, щоби не постраждали незахищені верстви населення. Ця робота зроблена, все це можна запускати", – упевнений Ущаповський.

Поточний тариф на електроенергію встановлено до травня 2024 року, і жодні коригування не набудуть чинності до цієї дати.

Тарифы на электроэнергию. Фото: скриншот YouTube-видео.

"Моя особиста думка, що до успішного завершення осінньо-зимового сезону не може бути й мови про підвищення тарифів. Це моя особиста думка. Після цього з 1 січня ми маємо проводити розрахунки", – сказав голова НКРЕКУ.

За оцінками Нацбанку України, регульовані тарифи на газ та електроенергію будуть скасовані лише у 2025 році, а до цього часу ціни контролюватимуть та підлягатимуть державному регулюванню.

"Думаю, ми пропонуватимемо якісь рішення, але вони проходитимуть всю процедуру: від громадських обговорень, де ми вислуховуватимемо всі сторони, до ухвалення остаточного рішення", – пояснив Ущаповський.

У Міненерго також підтвердили, що з 1 січня 2024 підвищення тарифів на електроенергію для населення не буде.

"Підвищення тарифу на електроенергію для населення з 1 січня не буде", – йдеться у повідомленні відомства.

Важливо відзначити, що різниця між ринковими тарифами та споживчими платежами покривається за рахунок бюджетних субсидій, що фінансуються за рахунок податків з українців.

Таким чином, незважаючи на очевидне зниження цін, українці побічно сприяють збільшенню вартості електроенергії та газу за допомогою цих субсидій.

Нагадаємо, останній шанс, щоб утеплитися: сніг, дощі та різкі похолодання вриваються в Україну

Раніше «Акценти» повідомляли, це вже не жарти: пенсіонери залишаться без виплат, якщо не виконають завдання

Як повідомляли «Акценти», мобілізація підлітків та пенсіонерів: чи можуть призвати?