Запланована індексація пенсій у березні 2024 року може зіткнутися з обмеженнями через обмеженість фінансових ресурсів уряду. Незважаючи на те, що в бюджеті на перерахунки виділено значну суму, коштів на повне підвищення всім пенсіонерам може не вистачити.

Відповідну публікацію розмістили на сайті «uaportal»

Найбільш обмежене зростання очікується для пенсіонерів, які звільнилися з роботи протягом останніх трьох років. Міністр соціальної політики Оксана Жолнович пояснила, що таке обмеження пов'язане із недостатнім фінансуванням.

Пенсії для цієї групи громадян ґрунтуються на ринкових стандартах, що призводить до нижчої індексації порівняно з тими, хто вийшов на пенсію у 2000-х роках.

Жолнович уточнила, що розрахунки для недавніх отримувачів пенсій ґрунтуються на середній зарплаті за останні три роки, а індексація ведеться з урахуванням рівня інфляції за цей період.

Популярні статті зараз

Розкрадання, корупція та аморальна поведінка: Зеленський відповів про петицію щодо звільнення Бугрова

Справи погані: скільки дронів розробляє РФ порівняно з Україною

Загальна мобілізація та повістки: усі українці отримають електронний код, тепер не сховатися

"Все ненатурально, зубы вставные, другое лицо": Алла Пугачева изменилась до неузнаваемости

Показати ще

Пенсия. Фото: Акценты

Ця формула призвела до послідовного зниження пенсій для цієї категорії: деякі з них наразі отримують лише 2500 гривень.

Для досягнення повної індексації потрібно втричі більше за суму, яку може затвердити уряд. Більшість фінансування віддано насамперед оборонному сектору України, що призводить до скорочення коштів для інших секторів.

Говорячи про очікуване підвищення пенсій після індексації, прем'єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що нова бальна система покликана зрівняти різницю у пенсійних виплатах.

Очікується, що середня пенсія збільшиться до 6 тисяч гривень із нинішніх 5 311 гривень. Крім того, з 1 січня 2023 року мінімальні пенсійні виплати збільшуються із 2093 до 2361 гривень.

Нагадаємо, найкращі хитрощі за холодної погоди: як дуже швидко висушити мокрий одяг

Раніше «Акценти» повідомляли, на українських АЗС з'явився зимовий дизель: у чому його сила

Як повідомляли «Акценти», "ми йдемо до Євросоюзу": українцям готують новий тариф на електроенергію