В грудні цього року на українському безготівковому ринку буде діяти принцип "керованої гнучкості", де вартість валют буде визначатися відповідно до актуального попиту та пропозиції. Цей період стане ключовим для прогнозування трендів валютного курсу на 2024 рік.

У наступному році формування валютного курсу на безготівковому ринку буде залежати від попиту, пропозиції, а також стратегії Національного Банку України (НБУ), яка може надати більше свободи у встановленні курсів.

У грудні можливе введення етапу валютної лібералізації, який передбачає "мінімізацію розходження між різними валютними курсами".

Економіст Тарас Лєсовой повідомив, що НБУ планує знизити розбіжності у курсах між міжбанківськими, комерційними банками та пунктами обміну валют.

"Наголошуємо, що гнучке встановлення курсів на міжбанку дозволить валюті як збільшуватися, так і знижуватися у ціні, але без кардинальних коливань. Прогнозується, що у грудні курсові коливання на міжбанку будуть у діапазоні 36-38 гривень за долар та 39-41 гривень за євро, при цьому щоденні коливання не перевищуватимуть 0,2 гривні. Різниця між купівлею та продажем залишиться на рівні листопада – не більше 0,1 гривні", - заявив він.

Популярні статті зараз

Микола Томенко пояснив абсурдність російських реалій: "Кіріл благословив нелегітимного Путіна на «священну війну» до…2100 року"

Запахло смаженим: столичний мажор Олександр Слобоженко зібрався тікати та перевозить авто?

Криптопіраміда "DeHealth" тісно переплелася з криміналом: що відомо про власників Анну Бондаренко та Дениса Цвайг

Світ попрощався із заслуженим працівником культури України з Книги рекордів Гіннеса: його роботи прикрашають Київ

Показати ще

За словами експерта, стан справ на готівковому ринку відображатиме ситуацію на безготівковому ринку з додаванням 1-1,5% до курсу на міжбанку.

Очікується, що різниця між курсами поступово зменшиться, і до кінця грудня вона складатиме лише 1% (в рамках мінімізації розходжень між валютними курсами).

"Ще один аспект, що впливатиме на готівковий ринок – це сезонність (у переддень свят можна очікувати більш помітних коливань на готівковому ринку, оскільки частина населення може продавати валюту для святкових покупок). Таким чином, пропозиція на готівковому ринку може зрости на 10-15% порівняно з листопадом, що також впливатиме на курс", - додав Лєсовой.

На думку Лєсового, така стратегія НБУ може створити сприятливіші умови для стабілізації валютного курсу та зменшити ризики для економіки.