У бюджеті на найближчий рік передбачено індексацію пенсій та інші державні виплати. Однак у деяких пенсіонерів у 2024 році може скоротитися розмір одержуваної допомоги, вважає депутат парламенту, голова бюджетного комітету Роксолана Підласа.

Цю інформацію розмістили на сайті «nv»

Бюджет наступного року покликаний покрити дефіцит Пенсійного фонду та провести реформи солідарної пенсійної системи. Ці зміни спрямовані на збільшення виплат тим, хто нині отримує найменші пенсії, при одночасному зниженні пенсій для чиновників, які вийшли у відставку, які отримують надмірно високі суми.

Мета полягає в тому, щоб зробити солідарну пенсійну систему справедливішою.

«Тобто ті, хто зараз отримує найменші пенсії, матимуть зростання виплат. Водночас, для чиновників, які вийшли на пенсію та одержують якісь астрономічні суми, ми плануємо зниження таких пенсій. Все це робиться для того, щоб солідарна пенсійна система була справедливішою», — наголосила народна депутат.

Популярні статті зараз

Налагодили ласу схему: як пилять державні гроші у Вишневій міській раді

Криптобіржа Plain Chain стала розсадником шахраїв: хто стоїть за сумнівними схемами

На межі виживання: в Україні склався плачевний сценарій

Они точно есть у каждого: названы привычки, которые способны изуродовать лицо

Показати ще

На даний момент середня пенсія в Україні становить близько 5350 гривень, але понад мільйон осіб отримують пенсії, що перевищують 10 000 гривень.

У 2024 році в бюджеті також буде передбачено індексацію пенсій та державних виплат, яка торкнеться широкого спектру виплат, включаючи пенсії, зарплати медикам та педагогам, соціальну допомогу. Індексація запланована на 1 березня, а виплати вимушеним переселенцям (ВПО) продовжать підтримуватись у бюджеті. Близько двох мільйонів вимушених переселенців у країні матимуть допомогу, на їх підтримку буде виділено 57,6 мільярда гривень.

Пенсия. Фото: скриншот YouTube-видео.

«Пенсії, зарплати лікарям та вчителям, соціальна допомога – це захищені статті витрат, усі вони зберігаються. Крім того, 1 березня заплановано індексацію пенсій. Загалом усі виплати, які люди отримують від держави, індексуватимуться наступного року», — зазначила Роксолана Підласа.

З 1 січня 2024 року підвищиться прожитковий мінімум, передбачений у проекті держбюджету на 2024 рік. Загальний прожитковий мінімум 2024 року становитиме 2920 гривень. Очікується, що прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, збільшиться із нинішніх 2093 гривень до 2361 гривень, різниця становитиме 268 гривень.

Таке збільшення прожиткового мінімуму призведе згодом до таких змін:

Мінімальні пенсійні виплати зростуть із 2093 гривень до 2361 гривень.

Максимальний розмір пенсійних виплат збільшиться з 20930 гривень до 23610 гривень.

Оплата понаднормової роботи збільшиться з 20,9 до 23,6 грн. за кожен додатковий рік служби.

Очікується, що після індексації у 2024 році середня пенсія сягне 6 тисяч гривень.

Нагадаємо, тарифи на комуналку стануть непідйомними: НБУ повідомив, коли подорожчає газ, вода та опалення

Раніше «Акценти» повідомляли, тепер про дачу та город можна лише мріяти: земля в Україні стане "недоступною"

Як повідомляли «Акценти», займайте чергу, бо не вистачить: найголовніший продукт раптово падає в ціні