В Україні триває фізична ідентифікація осіб, які отримують пенсії та соціальні виплати.

Цей процес не є нововведенням, оскільки систематично здійснюється з 2004 року. Водночас, наразі не всі пенсіонери мають проходити перевірку.

Як роз'яснює Міністерство соціальної політики України, мета перевірок — переконатися, що одержувач виплати є живим і кошти надходять саме йому. В багатьох випадках українці вже проходили ідентифікацію під час звернення до банку за пластиковою карткою, тому ця процедура часто залишалася непоміченою. Крім того, ідентифікацію здійснювали поштарі Укрпошти під час доставки пенсій.

Однак, для певної категорії громадян - пенсіонерів, які отримали статус ВПЛ до 24 лютого 2022 року - протягом останніх трьох років не застосовувалась норма проходження фізичної ідентифікації у зв'язку з карантином, пов'язаним з Covid-19. З 1 липня, після завершення карантину, ця норма була відновлена тільки для тих пенсіонерів, які отримали статус ВПЛ до початку повномасштабної війни. Для інших вона була чинною постійно.

Через фізичну неможливість відвідування відділень Ощадбанку або ПФУ для ідентифікації, в Україні запроваджено додаткові способи перевірки. Якщо пенсіонер перебуває на контрольованій Україною території, він може відвідати будь-яке відділення Ощадбанку.

Популярні статті зараз

Криптобіржа Plain Chain стала розсадником шахраїв: хто стоїть за сумнівними схемами

На межі виживання: в Україні склався плачевний сценарій

Загальна мобілізація та повістки: усі українці отримають електронний код, тепер не сховатися

Церква забороняє: в які дні не можна пекти Паски, названі сприятливі дати

Показати ще

Для тих, хто перебуває за межами України або на тимчасово окупованих територіях, ідентифікація можлива шляхом:

Авторизації в особистому електронному кабінеті на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України за допомогою кваліфікованого електронного підпису «Дія. Підпис» («Дія ID»).

Звернення до закордонного дипломатичного представництва України для отримання документа про факт, що особа жива. Отриманий документ разом із письмовою заявою про продовження виплати пенсії слід надіслати до відповідного відділення ПФУ.

Хоча цей процес може виглядати складним, він важливий для забезпечення цільового використання бюджетних коштів та запобігання зловживань.