На думку наукового співробітника Інституту аграрної економіки Світлани Пашко, зростання цін на яйця, повідомляє "businessua", сприяє кілька факторів. Окрім підвищення відпускних цін виробниками, свою роль відіграють такі фактори:

Витрати на упаковку, фірмові знаки та рекламу.

Витрати, пов'язані з упаковкою, торговою маркою та рекламою, сприяють загальному збільшенню витрат виробників.

Торговельні надбавки.

Торгові пільги, які по суті є знижками або пільгами, запропонованими в ході торгівлі, також сприяють зростанню цін на яйця.

Популярні статті зараз

Налагодили ласу схему: як пилять державні гроші у Вишневій міській раді

Геннадій Вацак: любитель московських попів придбав найдорожчу автівку під час війни

Просідання цін: традиційний український борщ стає дешевшим

Церква забороняє: в які дні не можна пекти Паски, названі сприятливі дати

Показати ще

Пашко пояснила, що керівники птахофабрик можуть підвищити оптові та роздрібні ціни, щоб компенсувати збитки, зазнані у весняно-літній період. Це, у свою чергу, призводить до висхідної тенденції споживчих цін.

"Керівники птахофабрик піднімають оптово-відпускні ціни, щоб компенсувати свої збитки у весняно-літній період. Це призводить до збільшення споживчих цін. А витрати на упаковку, брендові марки, рекламу виробника та торгові надбавки сприяють збільшенню роздрібної ціни курячих яєць у торговельній мережі”, – розповіла фахівець.

Цены на яйца в Украине

Що стосується поточних цін на яйця, то тут не спостерігається рівномірного зростання в усіх напрямках. За даними Мінфіну, на продукцію бренду "Ясенсвіт" помітно подорожчали роздрібні ціни.

Станом на 22 листопада вони продавалися за середньою ціною 55,76 грн за десяток, що майже на 2 грн вище за середню ціну жовтня. Ціни на ці яйця в супермаркетах такі:

Ашан: 54,5 грн за десяток.

Novus: 54,89 грн за десяток.

Мегамаркет: 57,9 грн за десяток.

Натомість яйця «Квочка» подешевшали. Зараз вони продаються за середньою ціною 53,75 грн за десяток, що на 2 грн нижче за середню ціну жовтня. Саме:

Ашан: 54,5 грн за десяток.

Novus: 52,99 грн за десяток.

На ці коливання цін на яйця впливають багато факторів, включаючи виробничі витрати, маркетингові витрати та динаміку ринку.

Нагадаємо, блекаут не за горами: українців терміново попередили про дефіцит в енергосистемі

Раніше «Акценти» повідомляли, пенсіонерам доплатять по 500 гривень: надбавки щомісячні

Як повідомляли «Акценти», українців масово позбавлять основних виплат: вже за кілька тижнів