В Україні на даний момент існує шість номіналів монет (1, 2, 5, 10 гривень та 10, 50 копійок) та шість номіналів банкнот (20, 50, 100, 200, 500 та 1000 гривень). За даними Національного банку України (НБУ), асортимент банкнот адекватно задовольняє потреби у готівкових розрахунках.

Про це повідомляє портал новин «ligazakon»

Заступник голови НБУ Олексій Шабан зазначив, що центральний банк постійно оцінює такі фактори, як рівень доходів, обсяг заощаджень, готівку в обігу, інфляцію та безготівкові розрахунки. Виходячи з цих оцінок, НБУ не бачить актуальної необхідності зміни номінального діапазону банкнот.

«Ми в НБУ постійно оцінюємо рівень доходів населення та обсяг накопичень, аналізуємо обсяг готівки у грошовій масі та скільки її перебувати поза банками, враховуємо інфляцію, рівень безготівкових розрахунків тощо. Є моделі, що дозволяють оцінити потребу у необхідному обсязі та номіналах готівки. Вони свідчать, що зараз немає необхідності щось змінювати», - розповів Олексій Шабан, заступник голови НБУ.

Ще до повномасштабного російського вторгнення НБУ ухвалив рішення завершити вилучення банкнот усіх номіналів до 2003 року. Через війну термін виведення продовжили для українців, у яких ще могли бути такі банкноти.

Популярні статті зараз

Безкоштовний відпочинок у Карпатах: українці можуть насолодитися розкішною тишею за "просто так"

Будівельна мафія розквітла у столиці: хто стоїть за мільярдними схемами

Криза олійно-жирової галузі: чим загрожує українцям високий експорт соняшника

Высоко подняла юбочку и засветила полосочку на колготах: бесстыжая Maruv без белья показала стиль крольчихи

Показати ще

Щодо можливості запровадження банкноти номіналом понад 1000 гривень, Шабан заявив, що на даний момент немає необхідності розглядати такий варіант. Банкнота номіналом 500 гривень є найпоширенішою в обігу та становить 28% від загальної кількості банкнот.

Деньги. Фото: скриншот YouTube-видео

«Ми поки не бачимо необхідності розгляду можливості появи таких банкнот. Основна банкнота у обігу - 500 грн (28% від загальної кількості банкнот у обігу)», - заявив він.

Відповідаючи на побоювання з приводу подібності дизайну монет номіналом 1 та 2 гривні, Шабан зазначив, що НБУ розпочав підготовку до зміни дизайну у 2021 році. Однак через повномасштабну війну в лютому того ж року ця робота була припинена.

Шабан висловив намір відновити цей процес, щойно ситуація в країні стабілізується. Він наголосив, що оновлення дизайну банкнот та монет є регулярним процесом для центральних банків, і наголосив на важливості взаємодії з громадськістю під час таких змін.

«Через повномасштабну війну в лютому минулого року цю роботу поставили на паузу, але після стабілізації ситуації в країні ми повернемося до неї. Загалом оновлення дизайну банкнотно-монетного ряду – постійний процес для всіх центральних банків, і НБУ у цьому питанні – не виняток. Такі зміни повинні проводитися в середньому раз на сім - десять років, насамперед для підвищення захищеності готівки. Додам, що, на нашу думку, майбутні зміни дизайну мають проводитися у діалозі із громадським суспільством», - додав він.

Нагадаємо, кожна секунда критично важлива: секрет приготування ідеальних яєць

Раніше «Акценти» повідомляли, забивайте морозилки, поки є шанс: життєво важливі продукти перетворюються на "скарб"

Як повідомляли «Акценти», величезні надбавки до пенсії: кому доплачуватимуть по 4 тисячі щомісяця