Середня оптова ціна цибулі в Україні зросла на 40% з початку збирання пізніх сортів у серпні та досягла 14 грн/кг (0,48 долара США). Темпи зростання вищі, ніж у попередньому сезоні: ціни зросли майже на 40%. На відміну від минулого сезону, коли очікувалося зростання цін на цибулю, цього року ситуація менш передбачувана.

Цю публікацію розмістили на сайті «ukrinform»

Учасники ринку очікують, що ціни на цибулю зростатимуть до весни, але є невизначеність.

Андрій Ярмак, економіст Продовольчої та сільськогосподарської організації Об'єднаних Націй (ФАО) зазначив, що потенційні проблеми з якістю цибулі в ЄС та складність точної оцінки виробництва цибулі в Україні можуть вплинути на ціни.

"На відміну від минулого сезону, коли перспективи зростання цін на цибулю не піддавалися сумнівам, цього року ситуація кардинально інша. І хоча більшість учасників ринку твердо вірять у зростання цін на цибулю до весни, дуже часто саме більшість помиляються у своїх прогнозах", – розповів економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

Популярні статті зараз

Нова масова гуманітарна допомога: як отримати незалежно від статусу та місця проживання

Безкоштовний відпочинок у Карпатах: українці можуть насолодитися розкішною тишею за "просто так"

Пенсіонери будуть задоволені? Кабмін ухвалив доленосне рішення про пенсійні посвідчення

Высоко подняла юбочку и засветила полосочку на колготах: бесстыжая Maruv без белья показала стиль крольчихи

Показати ще

Цены на лук в Украине

Крім того, в Україні можуть виникнути проблеми з якістю продукції через новачків без досвіду вирощування цибулі, особливо з великих підприємств, що переходять із вирощування зернових та олійних культур.

Ярмак також згадав про можливість проблем зі зберіганням в Україні, враховуючи вирощування цибулі у менш сприятливих регіонах, ніж до російського вторгнення, та необхідність сушити цибулю, що можуть зробити не всі виробники.

На сьогоднішній день ціни на цибулю найнижчі в країнах Центральної Азії, а найвищі ціни спостерігаються в ЄС. У Польщі ціни відносно стабільні, близько 0,41 долара США за кг, що трохи вище, ніж в Україні. Експерти попереджають, що, хоча ціни на цибулю в регіоні можуть дещо зрости, зростання, швидше за все, буде нижчим за очікування трейдерів.

Нагадаємо, "хлопчик" або "дівчинка"? Як вибрати найсмачніший оселедець до свят

Раніше «Акценти» повідомляли, "Нафтогаз" раптово заявив про зростання тарифів: "Совість є, чи як?"

Як повідомляли «Акценти», вас обдеруть до останньої нитки: як українців масово обманюють у мережі